27.1.2019.

НЕБЕСКА ЛИТУРГИЈА

Дана 27. јануара 2019 године, на Савиндан, у Парохијском дому Цркве Свете Тројице у Земуну одржана је Светосавска академија у част Светог Саве, првог српског просветитеља и архиепископа.

Након сечења славског колача уз саслужење свештеника Цркве Св.Тројице отпочела је права духовна светковина Парохијском дому. Рецитал под називом Небеска литургија режирали су директор школе Илија Мировић, професор верске наставе Анита Илић, професор српског језика Жанка Станић Мраковић уз подршку професора српског језика, Драгане Радишић и професора музичке културе, Драгане Ранковић. Окосницу програма чинили су стихови Небеске литургије великог српског богослова и филозофа светосавске мистике, владике Николаја Велимировића. Рецитал је употпуњен стиховима Матије Бећковића, Бране Црнчевића, Слободана Ракитића и Љубомира Симовића, уз језгровит осврт на дух немањићке епохе, христијанизацију српских племена, стварање велике средњoвековне српске државе опредељене за источно православље и срастање светосавља с народним животом и образом српскога народа. Рецитал су извели ученици старијих разреда наше школе уз вокалну пратњу ученика Богословије Светог Саве у Београду , Хора наше школе и гошће Александре. Наши ученици су, као и увек, били на висини задатка – надахнуто су испричали причу о Светом Сави, причу која се прича вековима и причу у којој се српски народ изнова рађа, одржава и препознаје у целом православном и хришћанском свету.

Захваљујући се учесницима програма, колегама, пријатељима и општинским структурама, директор школе, Илија Мировић , још једном се осврнуо на прегалаштво свих запослених у нашој школи који обогаћују постојећи образовни и културни образац и доприносе угледу и афирмацији школе. Публика је бурним аплаузом наградила Савине ђаке, наше талентоване „горњоварошанце“, достојне Савине апостоле речи!

Прeдставу Небеска литургија снимала је ТВ Храм.

Анита Илић, професор верске наставе
Жанка Станић Мраковић, професор српског језика

Слике погледајте у галерји

Podelite ovu stranu:
 

© Основна школа „Горња Варош“, Земун - Сва права задржана. | Израда сајта: Kio d.o.o.