ИЗЛЕТИ

Крстарење Дунавом

У уторак, 20. јуна 2017. године, ученици који су се својим знањем, талентом и вештинама истакли ове године и освојили многобројне награде и похвале на такмичењима и манифестацијама, наша школа наградила је крстарењем Дунавом. Ученици и наставници уживали су у пријатној атмосфери и мирису реке, упознајући главни град из мало другачије перспективе.

Слике погледајте ОВДЕ

__________________

Извештај са излета петог разреда

Ученици петог разреда заједно са својим разредним старешинама ишли су на излет у уторак, 25.04.2017. године.

Посетили су Орешац, Тополу и Аранђеловац и сјајно су се провели.

Слике погледајте ОВДЕ

__________________

Екскурзија седмака

Ученици седмог разреда наше школе били су заједно са својим разредним старешинама на дводневној екскурзији 29. и 30. марта 2017. године, у организацији туристичке агенције ВАЊА ТРАВЕЛ.

Првог дана посетили су Спомен-парк „Шумарице“ и музеј „21. октобар“ у Крагујевцу где су се упознали са потресном историјом српског народа и страдања у Другом светском рату. Пут их је даље водио дубље у Шумадију, срце Србије и српске културе, и, након вожње кроз лепоте долине Ибра, стигли су у манастир Студеницу. После Студенице обишли су још један знаменит манастир, Жичу. Манастирски мир и нетакнута природа, али и надахнута прича о Немањићима и манастирском животу и подвижништву, оплеменили су све нас и нагнали на размишљања о самом животу и историји нашег народа. Последње одредиште првог дана била је Врњачка Бања и хотел „Бреза“ где су ученици имали сјајан провод у дискотеци.

Другог дана, након доручка, обишли су манастир Љубостињу, задужбину кнегиње Милице, где су наставили са упознавањем културног и историјског наслеђа, али и уживали у миру и дивним цветним мирисима манастирске порте. Након тога, уследио је повратак у Врњачку Бању и двосатно уживање по дивном, сунчаном дану у чарима најпознатије српске бање. Наставак путовања био је у правцу Крушевца и манастира Лазарица. Изненађење за све који су путовали била је последња планирана дестинација,Музеј клесарства и вајарства Моравске школе, која је употпунила и заокружила дводневну причу о српској историји и културном наслеђу.

Слике погледајте ОВДЕ

__________________

Екскурзија осмака

Екскурзија ученика осмог разреда изведена је у периоду од 27. до 29. 10. 2016. године у организацији туристичке агенције „VIA TOURS PETROVIĆ“.

Прво смо посетили Горњи Милановац, а затим и манастире Благовештење и Мећавник у коме је била организована биоскопска представа и вожња пругом уског колосека Шарганска осмица.

Ученици су били смештени у хотелу „Бели бор“ на Тари.

Други дан ученици су посетили старо село у Сирогојну.

Слике погледајте ОВДЕ

__________________

Једнодневни излет ученика трећег разреда
Вршац

Излет ученика трећег разреда реализован је 4. 11. 2016. године. На излет је поред ученика и њихових учитеља ишла и педагог школе.

Прво смо посетили музеј Конкордија, а затим и највећу католичку катедралу у Србији, Цркву Светог Герхарда, као и Апотеку на степеницама. Од кустоса смо слушали занимљивости из биографија познатих личности родом из Вршца – Паје Јовановића, Јована Стерије Поповића и Васка Попе. Видели смо и Стеријину кућу и слике Паје Јовановића. Посетили смо и манастир Месић. Ручали смо у есторану у одмаралишту Црвени крст. Ућеници су имали и време за игру и уживање на тргу. На крају смо посетили и видиковац са ког се пружа поглед на цео град. Дивно смо се провели и уживали у овом ѕанимљивом граду.

Слике погледајте ОВДЕ

__________________

Једнодневни излет ученика првог разреда
Авала и Космај

Излет ученика првог разреда реализован је 4. 11. 2016. године у организацији туристичке агенције „Вања травел“. Поред ученика и три учитеља, на излет је ишао и директор школе.

Обишли смо Споменик незаном јунаку, авалски торањ, манастир Тресије и споменик на Космају. Ученици су имали слободно време за игру, а после тога и ручак у ресторану „Чарапићев брест“.

Слике погледајте ОВДЕ

__________________

Једнодневни излет ученика другог разреда
Марадик и манастир Крушедол

Излет ученика другог разреда реализован је 4. 11. 2016. године у организацији туристичке агенције „Вања турс“. На излет је поред ученика и њихових учитеља ишла и библиотекарка школе.

Прво смо обишли етно-кућу Марадик где су сеученици упознали са начином живота наших предака. Ту су почашћени крофнама и домаћим соком. Након тога, обишли смо манастир Крушедол. Имали смо и ручак у ресторану „Барутана“. Због лошег времена и блатњавих терена, слободно време за игру заменили смо посетом тврђави на Петроварадину.

Слике погледајте ОВДЕ

__________________

Једнодневни излет ученика четвртог разреда
Сремски Карловци – Петроварадин

Излет ученика четвртог разреда реализован је 4. 11. 2016. године у организацији туристичке агенције „Виа турс Петровић“.

Прво смо стигли у Сремске Карловце, где смо видели Саборну цркву, Патријаршијски двор, Богословију, Капелу мира и Краловачку гимназију. Затм смо обишли Стражилово где су ученици имали ислободно време за игру. Након ручка смо наставили путовање ка Петроварадину. Осле шетње и разгледања тврђаве, кренули смо кући.

Слике погледајте ОВДЕ

__________________

Излет ученика трећег и четвртог разреда

__________________

Екскурзија седмог разреда

Ученици седмог разреда наше школе, са својим разредним старешинама, били су 8. и 9. маја на дводневној екскурзији, у организацији ЛУИ-ТРАВЕЛ Д.О.О. Београд.

Облачног недељног јутра сместили смо се у аутобус дабл-декер и ауто-путем кренули на југ. У веселом расположењу прва станица нам је била Спомен-парк Шумарице у Крагујевцу где смо одслушали потресно предавање о страдању нашег становништва 19, 20. и 21. октобра 1941. године када је за одмазду сто за једнога у једном дану убијено 2796 људи, међу којима и 300 ученика. Дубоко потресени, панорамски смо разгледали спомен комплекс гробница. Пут нас је затим одвео у манастир Жичу код Краљева, задужбину Стефана Немањића и Светог Саве. Ту је започето упознавање са богатом прошлошћу нашег народа у време династије Немањића. Манастир је више пута уништаван, али и обновљен, и био је расадник културе од свога настанка. Уследила је вожња живописном долином Ибра – долином јоргована, ка манастиру Студеници, задужбини Стефана Немање. Под заштитом УНЕСКО-а, овде се у манастирској тишини налазе гробнице са моштима Стефана Немање, његове супруге Свете Анастасије, сина првог српског краља, Стефана Првовенчаног. Упечатљиво сећање буди и трпезарија са белим мермерним столовима коју је подигао Свети Сава. Крај првога дана био је у нашем коначишту, у хотелу Бреза у Врњачкој бањи, и у дискотеци где су се ученици лепо забављали, а и касније у дружењу до зоре.

Други дан смо започели разгледањем Бање и галерије у дворцу Белимарковића. Први дан био је посвећен преткосовској и немањићкој Србији, а други Србији кнеза Лазара. Око подне смо кренули ка живописном манастиру Љубостињи, задужбини кнегиње Милице. Околина и сам манастир никога нису оставили равнодушним. Ту почивају мошти кнегиње, монахиње Јефимије, и много жена које су после Косовског боја остале без својих најмилијих. Пут нас је затим одвео у Крушевац где смо посетили цркву Лазарицу, задужбину Светог цара Лазара, у којој су се последњи пут причестили српски јунаци пред одлазак у Косовски бој.

Следило је пријатно путовање по лепом сунчаном дану до манастира Раваница, код Јагодине, задужбине кнеза Лазара, чије се и мошти ту чувају. Успут је све време ђацима причано о местима које посећују са жељом да се у њима полако буди национална свест о великим људима, делима и страдањима нашега народа. Веома пажљиво су слушали и кратка предавања на самим локалитетима и веома обогатили своја знања са лица места. Водич, госпођа Снежана Лекић, испунила је све што један добар водич треба, а докторка Јелена Митровић на сву срећу није имала много посла.

Захваљујемо агенцији која нас је водила на потпуно испуњеном плану путовања и препоручујемо је за наредну сарадњу.

Припремила: Ружица Кљајевић

__________________

Екскурзија шестака и излет награђених ученика

У понедељак 16.05. 2016. наша школа је одлучила да награди све наставнике и ученике које су освојили неко место на неком од такмичења. Обишли смо музеј у Tекеришу, где су чули занимљиву причу о Момчилу Гаврићу, најмлађем српском војнику, а одушевила их је и прича о девојачком пешкиру. Након тога посетили смо манастир Троношу, а последња станица била је Вукова кућа у Тршићу, где су ученици могли да виде како је изгледао живот у то време и у каквим условима је наш Вук растао и сањао велике снове. Ученици су научилили нешто ново о нашој историји и о нашем језику, али, морамо додати, лепо су се и забавили.

Сања Стојадиновић

__________________

Екскурзија петог разреда

Ученици петог разреда, заједно са разредним старешинама, 27. маја 2016. године ишли су на једнодневни излет преко туристичке агенције „Гранд“.

Са малим закашњењем, због полицијске провере аутобуса, кренули смо пут Орешца. Обишли смо Марићевића јаругу, где је 15. фебруара 1824. године подигнут Први српски устанак. Након обиласка музеја и споменика уз локалног водича, наставили смо даље, до Тополе. У Тополи смо обишли цркву Пресвете Богородице, цркву коју је Карађорђе почео да зида 1811. године. Као оснивач династије, он је подигао себи задужбину и у њој своју породичну гробницу. У јулу 1813. године, патосирањем пода каменом из Студенице, црква је завршена, а већ у јесен исте године Србија је окупирана и Турци су је запалили. Тада је изгорео и иконостас који је изградио зограф Јеремија Михајловић. Фреске у цркви дело су устаничког војводе Петра Николајевића Молера, које су, такође, тада нагрђене – свецима су боли очи, одсецали уши... Недалеко је и Опленац, где је краљ Петар Карађорђевић подигао цркву Светог Ђорђа, у којој су гробови умрлих чланова династије, а градња је трајала од 1910. до 1930. У близини је краљева и краљичина вила и задужбински двор – данас хотел. Након тога отишли смо у Аранђеловац, где смо ручали у ресторану „Александар“. Поподне су ученици провели у Буковичкој бањи играјући се у парку до вечери. У Земун смо стигли после 19 часова, испуњени дивним утисцима.

Поделите ову страну:
 

© Основна школа „Горња Варош“, Земун - Сва права задржана. | Израда сајта: Kio d.o.o.