Skip to main content

ОБАВЕШТЕЊЕ РОДИТЕЉИМА
о новој процедури уписа у први разред основне школе

На основу Дописа Министарства просвете, науке и технолошког развоја број: 610-00-56/2019-19 од 24.01.2019. године, родитељи више неће бити у обавези да школи, приликом уписа ученика, достављају документа у папирној форми попут Извода из матичне књиге рођених и доказа о пријави пребивалишта, већ ће имати могућност да поднесу захтев да школа у њихово име наведена документа прибави електронским путем. Министарство ће обезбедити нови софтвер који ће се користити за упис у први разред свих основних школа у Републици Србији, почев од школске 2019/2020.године.

Путем наведеног софтвера, Министарство ће у сарадњи са Министарством за државну управу и локалну самоуправу и Министарством унутрашњих послова обезбедити да се наведена документа прибављају електронским путем, у складу са Законом о електронској управи (,,Службени гласник РС“, број 27/18).

И поред наведеног, родитељи, односно други законски заступници ученика, наведена документа могу и даље по свом избору да достављају школи у папирној форми.

Директор установе – Илија Мировић

Информација за родитеље у вези са еЗаказивањем термина за упис и тестирање детета у ОШ

Од стране Упис првака
И ове године родитељи / други законски заступници који су грађани Републике Србије могу електронским путем да закажу на Порталу еУправа термин за упис и тестирање детета у основну школу покретањем услуге еЗаказивање термина за упис и тестирање детета у ОШ. Потребно је да: Будете регистрован корисник, односно имате креиран налог на државном порталу за електронску идентификацију eID.gov.rs  Покренете услугу на Порталу еУправа (Услуге → Образовање → еЗаказивање термина у ОШ) Закажете термин у школи којој Ваше дете територијално припада Приликом уписа није потребно да прилажете документа, јер ће их школа прибавити по службеној дужности, и то: Извод из матичне књиге рођених Уверење о пребивалишту Уверење о похађању припремног предшколског програма Потврду о обављеном лекарском прегледу – лекарско уверење* * Изузетак је само лекарско уверење уколико сте преглед обавили код приватног лекара. Напомена 1: Термин можете да откажете 24 часа раније. Уколико не откажете термин и не дођете у заказаном термину у школу, систем Вам неће дозволити да наредних 14 дана резервишете нови термин за упис и тестирање детета у основну школу електронским путем. У том случају, родитељи ће морати директно да се обрате школи и закажу нови термин. Напомена 2: Уколико имате додатна питања и недоумице у вези са заказивањем термина, обратите се контакт центру на 011/73-505-57. Телефонска подршка доступна је од 22. марта 2021. године и током трајања уписа у основне школе сваког радног дана од 7.30 до 15.30 часова.
Прочитајте детаљније

Драги наши будући прваци и родитељи!

Редован упис ученика у први разред основне школе за следећу школску годину, почиње 1. априла и траје до 31. августа 2020. године.

У први разред основне школе уписује се свако дете које до почетка школске године има најмање шест и по, а највише седам и по година.

Упис се врши сваким даном у времену између 9 и 14 часова код секретара школе.

У први разред школске 2020/2021. године уписују се:

Деца рођена у периоду од 1.3.2013. године до 28.2.2014. године.

За упис у први разред потребни су вам:

  • Оригинал или оверена копија извода из матичне књиге рођених
    • Потврда о здравственом стању детета издата од школског лекара
    • Пријава адресе становања детета(само ако теритиријално не припада школи)
    • Уверење о завршеном пропремном предшколском програму

Уколико по пријави стана детета, за упис у први разред територијално не припадате нашој школи, попунићете молбу код секретара школе за упис детета у први разред, без обзира на адресу из пријаве пребивалишта.

Школа је дужна да упише свако дете са подручја школе.

У нашу школу уписују се деца са територије општине Земун*.

Ако неко живи на подручју које припада другој општини, а жели да упише дете у нашу школу, неопходно је да родитељ поднесе молбу за упис.

* Помоћ родитељима

Улице најближе нашој школи јесу: Добановачка улица, Светотројчина улица, Улица Бранка Пешића, Славонска улица, Угриновачка улица, Улица цара Душана, Добровољачка улица, Новоградска улица, Прегревица, Тршћанска улица, Улица Петра Серафимовића, Улица Наде Димић, Улица Лазе Јовановића Порција, Босанска улица, Улица Драгана Ракића, Охридска улица.

Изузетно, деца из осетљивих друштвених група могу да се упишу у школу без доказа о пребивалишту родитеља и потребне документације.

Ако дете старије од седам и по година због болести или других разлога није уписано у први разред, може да се упише у први или одговарајући разред на основу претходне провере знања.

Приликом уписивања детета заказује се тестирање код школског психолога и педагога.

За упис у први разред се могу пријавити и деца рођена у периоду март-август 2013.год. као превремени упис у школу.

Од потребних докумената трерба доставити:

• Оверена копија извода из матичне књиге рођених
• Уверење о завршеном припремном предшколском програму

Тестирање ове деце ће се вршити током јуна 2019.год.

Продужени боравак

За ученике првог и другог разреда у школи постоји продужени боравак. Радно време боравка је од 7 до 17 часова. Настава у продуженом боравку се увек изводи пре подне до 12 часова.

Пријава за боравак се врши код секретара школе приликом уписа деце.

Школа може да упише у први разред дете са подручја друге школе, а на захтев родитеља.

Слободно време се проводи у игри и физичкој активности деце на отвореном уколико то омогућавају временски услови.

Након тога деца раде домаће задатке, важбања из српског, математике и света око нас, која су усклађена са потребама и могућностима ученика. Сем израде домаћег задатка, ученици су ангажовани у креативним, музичким и говорним активностима.

За додатне информације о упису можете се обратити секретару школе на телефон 011/316-77-78 или нас посетите у Добановачкој 72, Земун да се упознате са особљем и школом.

Припрема за школу

Полазак у школу је веома значајан догађај у детињству и представља велику промену и за родитеље и за прваке. Он подразумева спремност детета да прихвати нове обавезе, али и спремност родитеља да му у томе на прави начин помогну.

Деци је потребно неко време да се прилагоде и веома је битно да буду добро припремљена, односно да схвате да школа није „баук“, него место где ће стећи много нових знања и пријатеља.

Како припремити дете за полазак у школу?

Разговарајте са децом о школи неколико месеци пре него што настава почне. Одведите дете да види школу, испричајте му шта се тамо ради без застрашивања или претераног улепшавања. Немојте да плашите децу или претите учитељицом. Јако је важно да пред дететом изражавате позитивно мишљење о школи и да своје дилеме и страхове не показујете. Детету објасните шта га у школи чека ( седење у клупи, концентрација на неку активност, дисциплина, обавезе које мора да испуњава, али и да ће стећи много другара, да ће сазнати и научити многе корисне ствари….). Постепено прилагодите ритам спавања и оброка оном који га очекује. Осамостаљујте дете – научите га да се само облачи, везује пертле… Изградите осећај одговорности код деце, тако што ћете пред дете постављати различите захтеве и обавезе примерене њиховом узрасту (учите га да слаже своју одећу, да спрема своје играчке…). Подстичите правилно изговарање гласова, разговетно изражавање, самостално причање. подстичите дужи индивидуални рад – прелиставање сликовница, цртање, бојење… Похвалите дете када нешто добро уради. Заједно са дететом припремајте ствари за школу. Дозволите му да изабере ранац свеске, оловке, бојице које му се допадају. Учите дете да воли своје другаре, да их поштује и да се игра са вршњацима. Оставите малишанима довољно простора за игру, јер поласком у школу игра се не искључује, само се помера у други план. Подстичите дете да буде поносно што креће у први разред и своје обавезе прилагодите његовим, како бисте му увек били на располагању. Није потребно дете учити да чита и пише (то може створити отпор), сем ако оно само, или уз другу децу, научи да пише.

И још је важно знати…

Детету ће можда бити потребно и неколико недеља да се адаптира на школу. То посебно важи за децу која се нису одвајала од породице. Зато имајте доста стрпљења и када дете осећа страх или плаче. Страх може бити изазван тешкоћама у прихватању школских обавеза или немогућношћу успостављања контакта са другом децом или учитељем/учитељицом. Чак и ако дете не пролази кроз проблеме одвајања имајте на уму да је долазак у нову средину тежак прелаз за њега. Зато слободно време проводите што више са својим дететом – разговарајте, играјте се, имајте разумевања и стрпљења за све његове „велике“ бриге , задовољите сва његова интересовања, будите доследни у захтевима, сачувајте им радосно и срећно детињство…

Close Menu